Apto Keuring (1e fokgeschiktheidskeuring)  

 
Zonder Apto geen stamboekopname nakomelingen

Om een veulen te fokken wat na geboorte opgenomen wordt in het PRE stamboek als zijnde zuiver PRE, moeten beide ouders van het veulen Apto goedgekeurd zijn voor de fokkerij. 

Voorwaarden
  • Voor deze keuring heeft u een 700 Fokkersnummer nodig!
  • PRE moet op naam staan.
  • Paard moet minimaal 3 jaar oud zijn. Hier wordt gekeken naar de geboortedatum en niet het jaar waarin het veulen geboren is!  
Aanmelden
Het aanmeldingsformulier vindt u onderaan deze pagina! U kunt nu al opgeven voor de keuring.
  
Apto keuring eenmaal per jaar 

Deze keuring wordt eens per jaar op verschillende locaties in Nederland gehouden, afhankelijk van waar de deelnemers vandaan komen. De keuring wordt verricht door een keurmeester van het moederstamboek LG ANCCE. Deze keurmeesters zijn zonder uitzondering dierenartsen.
Bij de keuring wordt gekeken of uw PRE aan de minimaal vereiste maten voor een PRE voldoet. Verder wordt beoordeeld of het paard een correcte beweging laat zien in stap, draf en galop. Tenslotte wordt ook naar erfelijke gebreken gekeken, zoals bijvoorbeeld melanomen, afwijkende hoef- en beenstanden, een hertenhals, een kiephals, pigmentvlekken en dergelijke.  
 
 
Praktische gang van zaken 
Tijdens de keuring wordt veel gemeten. Zowel met een meetlint als met een lange meetstok. Dat betekent dat uw paard lang én braaf moet kunnen stilstaan terwijl de keurmeester de metingen verricht. Verder moet het paard stap, draf en galop aan de longeerlijn laten zien. Een Apto keuring van een PRE duurt gemiddeld 30 tot 40 minuten.  
 

Voorbereiding  
We raden met klem aan uw paard tijdig te trainen in het langdurig stilstaan tijdens de keuring. Oefen bij voorkeur ook een keer op vreemd terrein met vreemde die uw paard "meet"met een lint en een lange stok. Als een paard echt niet stil wil staan tijdens de keuring en/of een gevaar vormt voor de keurmeester, dan wordt de keuring afgebroken en het inschrijfgeld wordt niet terugbetaald. Uiteraard kunt u later het paard nogmaals ter keuring aanbieden, maar dan moet er opnieuw betaald worden.  
 
Zorg dat de papieren op tijd in orde zijn 
Om uw paard Apto te kunnen laten keuren, moet het paard 3 jaar oud zijn. Hierbij wordt uitgegaan van de geboortedatum. De te keuren PRE moet op uw naam overschreven zijn, u moet een fokkersnummer van het stamboek bezitten en uiteraard moet u in het bezit zijn van het paspoort en de carta de titularidad/propiedad van het paard. Voorgaande nog niet in orde? Vraag dan zo snel mogelijk overschrijving op naam en een fokkersnummer aan! Deze aanvragen kosten nogal al wat tijd. 
 

Goed- en afkeuring
Als het paard Apto goedgekeurd wordt, dan is het voor de rest van zijn/haar leven goedgekeurd. Mocht het paard afgekeurd worden, dan mag het nog een keer ter keuring worden aangeboden. Stel dat bijvoorbeeld de minimale stokmaat nog niet wordt gehaald op 3 jarige leeftijd, dan het zinvol zijn het betreffende paard later nog een keer te laten keuren.
 

Ouder paard laten keuren
Als u een paard wilt laten keuren ouder dan 3 jaar, informeer dan ruim van te voren of er bij het stamboek DNA bekend is van het betreffende paard.
 
Vragen?
Alleen de rechtmatige eigenaar (en als zodanig ingeschreven in stamboek) kan een keuring aanvragen. Heeft u vragen, neem dan even contact op met het stamboek, afdeling stamboekzaken.                       

  
 Afbeelding invoegen
 
 
Hoofd op diverse manieren gemeten
 
 Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen          Afbeelding invoegen
 
 
Technische karakteristieken van het ras
Hengsten
Merries
Minimale schofthoogte
1.54
1.52
Maximale schofthoogte
 
 
Minimale hoogte van de grond tot aan de buikwand
0.82 
                    0.80
Lengte van het lichaam
1.54 
                    1.53
Borstbreedte
0.40
                    0.40
Borstomtrek
1.80
                    1.81
Knie omtrek
0.33 
                    0.31
Kogel omtrek
0.19
                    0.19
    Afbeelding invoegen
 
                  
    

 Let op: Uw paard moet tijdens de APTO keuring minimaal 3 jaar oud zijn. Hier wordt gekeken naar de geboortedatum en niet het jaar waarin het veulen geboren is!  

U kunt nu al uw aanvraag indienen voor de Apto keuring 
 Aanmelding keuring