Apto Keuring (1e fokgeschiktheid keuring)  

 
Voor deze keuring heeft u een fokkersnummer nodig!
De benodigde formulieren vindt u onderaan deze pagina!

Om een veulen te fokken wat na geboorte opgenomen wordt in het PRE stamboek als zijnde zuiver PRE, moeten beide ouders van het veulen Apto goedgekeurd zijn voor de fokkerij. 

Deze keuring wordt eens per jaar op verschillende locaties in Nederland georganiseerd. Meestal in de maand mei. Bij de Apto keuring wordt gekeken of het paard de minimaal vereiste maten en een correcte beweging (aan de hand) heeft in stap, draf  en galop. Verder wordt er gekeken of het paard geen erfelijke gebreken heeft zoals o.a. een kiephals, hertenhals en vanaf 2013 meerdere zaken zoals bijvoorbeeld melanomen en standen van benen, hoeven, knieën, pigmentvlekken etc.

Er zal veel meer gemeten worden en wij raden sterk aan hier tijdig in te trainen want één van de nieuwe regels is dat zodra een paard niet stilstaat de keuring gestopt zal worden en dus geannuleerd. Uiteraard kan men het paard dan volgend jaar   weer inschrijven maar hiervoor moet dan opnieuw betaald gaan worden! Vorige jaren werd een kwartier per paard gerekend voor de keuring maar vanaf 2013 zal een keuring van een paard 30-40 minuten gaan duren. 

De keuring wordt gedaan door een door LGANCCE gestuurde dierenarts.
Om uw paard Apto te laten keuren moet het paard 3 jaar zijn (hier wordt uitgegaan van de geboortedatum) en moet u in het bezit zijn van de juiste papieren (paspoort en Carta de Titularidad) en een fokkers- nummer. Heeft u dit nog niet, vraag het dan tijdig aan!


Als u een paard wilt laten keuren ouder dan 3 jaar, informeer dan ruim van te voren of er bij het stamboek DNA bekend is van het betreffende paard. Alleen de rechtmatige eigenaar (en als zodanig ingeschreven in stamboek) kan een keuring aanvragen. Heeft u vragen hierover neem dan even contact op met het stamboek, afdeling stamboekzaken.


 

                           

  
 Afbeelding invoegen
 
 
Hoofd op diverse manieren gemeten
 
 Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen          Afbeelding invoegen
 
 
Technische karakteristieken van het ras
Hengsten
Merries
Minimale schofthoogte
1.54
1.52
Maximale schofthoogte
 
 
Minimale hoogte van de grond tot aan de buikwand
0.82 
                    0.80
Lengte van het lichaam
1.54 
                    1.53
Borstbreedte
0.40
                    0.40
Borstomtrek
1.80
                    1.81
Knie omtrek
0.33 
                    0.31
Kogel omtrek
0.19
                    0.19
    Afbeelding invoegen
 
                  
    

Benodigde formulieren voor aanvraag: U kunt nu al uw aanvraag indienen voor de Apto Keuring  

Let op: Uw paard moet tijdens de APTO keuring minimaal 3 jaar oud zijn. Hier wordt gekeken naar de geboortedatum en niet het jaar waarin het veulen geboren is!  
  
 keuring